get_header(); ?>

Veiligheid is techniek èn mens

Hoe veilig de techniek van een vrachtwagen ook is, er zit een chauffeur achter het stuur. De machine en de mens moeten samen veilig op weg gaan. Het aantal dodelijke verkeersongevallen is helaas weer toegenomen. Om die groei te stoppen en de bewustwording voor een veiliger weggedrag op de kaart te zetten bij zowel vrachtwagenchauffeurs als medeweggebruikers start nu het Nederlands Kampioenschap (NK) ‘Veiligste Chauffeur van Nederland’.

De competitie bestaat uit een online kennistest die loopt tot half april. Vervolgens strijden de 100 veiligste chauffeurs van Nederland op een speciale kennisdag in Beesd tegen elkaar om de hoofdprijs: een bezoek aan de Volvo Trucks-fabriek in New River Valley in de Verenigde Staten. Veiligheid is een onderwerp dat voor voor de organisatoren Volvo Trucks en TVM al decennialang centraal staat.

“Vrachtwagenchauffeurs vormen een heel belangrijke schakel binnen de verkeersveiligheid op de weg. Niet alleen beleven zij regelmatig onveilige verkeerssituaties, ook zijn zij vaak als eerste ter plaatse wanneer er zich een ongeval voordoet. Met hun kennis en ervaring zien wij vrachtwagenchauffeurs als echte veiligheidsambassadeurs. Om dat te onderstrepen en waardering voor hun rol te benadrukken, starten wij nu deze competitie”, verklaart Charles Engelaar, verantwoordelijk voor het safety project binnen Volvo Trucks Nederland.

“Een truck wordt vaak als groot, zwaar en daardoor onveilig gezien. Als chauffeur heb je daar de controle en de verantwoordelijkheid over. Dat vergt kennis, kunde en expertise. Veiligheid speelt daarin een heel grote rol. Ongevallen hebben een zeer grote impact hebben. Niet alleen qua materiële schade, maar vooral immaterieel. Betrokkenen, ook de chauffeurs, hebben daar nog jaren last van”, vertelt Paul Haverkamp, verantwoordelijk voor het safety project bij TVM verzekeringen.

De kennistest gaat over drie gebieden: kennis, reactievermogen en motivatie. Vrachtwagenchauffeurs die de competitie het beste maken en laten zien dat zij veiligheid hoog in het vaandel dragen, kwalificeren zich voor een veiligheidskennisdag op zaterdag 21 april in Beesd.
Hier krijgen zij de laatste updates op het gebied van verkeersveiligheid, kunnen ze in discussie met verschillende autoriteiten en strijden zij tegen elkaar om een van de tien plaatsen in de finale op 9 juni.

Alle gekwalificeerden worden uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de Volvo Trucks-fabriek in Gent. De uiteindelijke winnaar mag zich niet alleen een jaar lang de veiligste chauffeur van Nederland noemen, maar wint ook een bezoek aan de Volvo Trucks-fabriek in New River Valley in de Verenigde Staten.